Sve objave od zgspeleo

Speleolozi na putu unapređenja zaštite prirode putem EU fondova

U srijedu 4. travnja 2018. godine ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem i korisnicima, potpisala je devet ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava. Događaju su prisustvovali predstavnici općina, gradova i županija te predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Među potpisanim Ugovorima je jedan koji se odnosi na projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem, ukupne vrijednosti 68.453.850,00 HRK, od čega su EU sredstva 53.233.632,80 HRK, osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nositelj projekta je JU PP Velebit, a partneri su Zadarska županija, JU Natura Jadera i Zagrebački speleološki savez. Provedbom Projekta doprinijeti će se poboljšanju kvalitete života građana i društveno-gospodarskom razvoju Republike Hrvatske kroz povećanje turističke ponude i održivo upravljanje zaštićenim područjima i dr.

Potpisom Ugovora, ZSS je kao ključni partner, postao dio tima za provedbu projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem. Partnerstvo na ovom EU projektu predstavlja izazov i nove razvojne prilike, ZSS-a, kao i cjelokupne speleološke (stručne i znanstvene) zajednice u Republici Hrvatskoj i široj regiji. S vjerom da ćemo zajedno ustrajati na putu kvalitativne nadogradnje naše speleološke djelatnosti.

Više informacija

Radionica o speleološkim projektima

Speleološki klub Ozren Lukić i Zagrebački speleološki savez održali su 24.2.2018. na RGN fakultetu Radionicu o speleološkim projektima. Na radionici su sudjelovali članovi SKOL, SOŽ, DDISKF i SOV. Teme su bile administrativno-financijski okviri vođenja speleološkog projekta u udruzi, pisanje, izvedba speleološkog projekta te mogućnosti u okviru EU fondova, posebice u okviru Erasmus + programa. Radionicu su vodili Marijan Sutlović i Dalibor Paar.

Čisto podzemlje nominirano za svjetsku nagradu

S velikim ponosom i zadovoljstvom javljamo da je hrvatski ekološki projekt Čisto podzemlje stao uz bok najboljim svjetskim projektima u području zaštite planina.

Međunarodna federacija planinarskih saveza (UIAA) osnovana je 1932. godine, a kao krovnu organizaciju prepoznaje ju i Međunarodni olimpijski odbor. UIAA od 2013. godišnje dodjeljuje nagradu planinarskim savezima, udrugama i konzorcijima za inovativne projekte i dostignuća u području zaštite planina. Dosad je u uži izbor za nagradu ušlo osamdesetak svjetskih projekata iz 37 zemalja prijavitelja. Među svjetskim planinarskim velesilama, ove godine po prvi puta našla se i Hrvatska s projektom Čisto podzemlje.

Stručna komisija UIAA odabire 22 inovativna i izvrsna projekta koji se predstavljaju na njenim internetskim stranicama. Na godišnjoj skupštini 21. listopada, predstavljen je pobjednički projekt koji uz medijsku popularizaciju dobiva i financijsku nagradu. Za najbolji projekt 2017. proglašen je „Mount Everest Biogas project“ koji vodi međunarodni konzorcij stručnjaka s ciljem rješavanja problema onečišćenja baznih logora na visokogorskim ekspedicijama. Uz bok međunarodnim konzorcijima, nacionalnim planinarskim savezima i velikim udrugama, stao je i ZSS koji počiva isključivo na volonterizmu i stručnosti svojih članova!

Više na  www.cistopodzemlje.info

ZSS na Danima tehničke kulture grada Zagreba

U subotu 30. rujna 2017. održani su u Dubravi Dani tehničke kulture na kojima je kao članica Zagrebačke zajednice tehničke kulture, ZSS predstavio svoju djelatnost u okvirima tehničke kulture. Jedan od najvažnijih ovogodišnjih rezultata članica ZSS-a je knjiga Speleologija koja pokriva upravo tehničke aspekte speleološke djelatnosti, od speleoloških tehnika, foto i video snimanja, uporabe računala u izradi nacrta i dokumentiranju i dr.

Zagrebački speleološki savez dobitinik Državne nagrade za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016. godini

Zagrebački speleološki savez dobio prestižnu Državnu nagradu koju dodjeljuje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP) za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016. godini! Projekt Čisto podzemlje odabran je kao najbolji nacionalni projekt udruga u području zaštite prirode i okoliša te je ZSS-u dodijeljena zlatna diploma i prigodna brončana statua. Više informacija

Predavanje o krškom podzemlju

Krško podzemlje posljednje je neistraženo područje koje je toliko nepristupačno i udaljeno… kao da nije dio našeg planeta. Kako se čovjek odnosi prema tom osjetljivom ekosustavu ključnom za očuvanje zaliha pitke vode? Kako zemlja izgleda iznutra, koji problemi ju muče i zašto je to bitno – saznajte u četvrtak, 7. 1.2016. u 18 sati na Biološkom odsjeku PMF-a, Rooseveltov trg 6 (predavaoniva BO2). Predavanje organizira BIOM – dobrovoljna, nevladina strukovna organizacija koja se bavi zaštitom prirode, njenom promidžbom i popularizacijom.

Čisto podzemlje u jami Pavlovica na Žumberku

4. i 5. prosinca 2015. izvedena je još jedna jedinstvena i vrlo složena eko-akcija čišćenja otpada iz podzemlja: čistili smo jamu Pavlovicu kod mjesta Keseri na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.  Na području Parka prirode dokumentirana su čak dvadeset i tri speleološka objekta koja su ilegalni deponiji, a Pavlovica je onečišćena s više od deset kubika krupnog i sitnog otpada. Akcija je odrađena u organizaciji Zagrebačkog speleološkog saveza u sklopu volonterske inicijative ‘Čisto podzemlje’. Uz speleologe ZSS-a (Speleološki klub Ozren Lukić, Speleološki odsjek HPD Željezničar), u akciji su sudjelovali i članovi Speleološkog kluba Samobor, HGSS stanica Samobor, članovi Javne vatrogasne postrojbe Zagreb i predstavnik Parka prirode. Više o akciji…

Skup speleologa Hrvatske – Ogulin 2015

U Ogulinu je od 20. do 22. studenog 2015. održan Skup speleologa Hrvatske na kome su 246 sudionika iz 29 hrvatskih speleoloških udruga uz goste iz desetak zemalja predstavili teme ključne za speleološku djelatnost, od aktualnih speleoloških ekspedicija i istraživanja, edukacije i tehničke kulture do znanstvenih, stručnih aktivnosti i hrvatskog speleološkog katastra.

Održano je 28 predavanja koja su bila tematski podijeljena u 4 bloka (Ogulin – speleološki centar Hrvatske – od ideje do realizacije, Speleološke ekspedicije i istraživanja, Speleološke organizacije i speleološka edukacija te Znanstvena istraživanja i stručne aktivnosti u špiljama). Prikazano je 8 filmskih projekcija te retrospektiva filmova 5. Speleo Film Festivala održanog u Karlovcu, prezentirano je 14 stručnih postera, održan je natječaj za najbolju speleo fotografiju. Bile su postavljene čak dvije izložbe fotografija speleološke tematike – izložba samog Skupa te izložba Balkanskog speleološkog saveza (u kojoj su bile prikazane i fotografije hrvatskih speleologa). Održan je i Okrugli stol pod temom: Hrvatska speleologija – ka zajedničkom cilju, Speleološki katastar; kao i sastanak Komisije za speleologiju HPS-a.

Organizatori skupa bili su Zagrebački speleološki savez i Speleološko društvo Đula-Medvedica, glavni pokrovitelj Grad Ogulin, a supokrovitelji Komisija za speleologiju HPS-a, Hrvatski speleološki savez, Zagrebački speleološki savez i Istarski speleološki savez.

Više o skupu uz dostupan zbornik sažetaka i galeriju fotografija.