Prezentacija o Hrvatsko – Malezijskoj ekspediciji 2012. na Šumarskom fakultetu

Predavanje o speleološkoj ekspediciji u Maleziju, u organizaciji Zagrebačkog speleološkog saveza održano je u četvrtak, 13. prosinca 2012.,  u velikom amfiteatru Šumarskog fakulteta.

Od 01.-22. rujna 2012 održana je Hrvatska speleološka ekspedicija u Maleziji. Ekspedicija je imala više glavnih ciljeva:

Speleološko istraživanje. Sva istraživanja radila su se na vapnenačkim brdima u okolici grada Merapoh u Malezijskoj državi Pahang. Uglavnom se radilo o špiljama sa vodenim tokom ali je odrađeno i nekoliko jama.
Edukacija. Speleologija u Maleziji nije posebno razvijena nego je prepuštena pojedincima i međusobno nepovezanim grupama. Veliku količinu vremena tako članovi ekspedicije provodili su obučavajući lokalne entuzijaste osnovnim speleološkim tehnikama. 3. Ekologija. Ekspedicija je imala i izraženu ekološku komponentu i to u vidu informiranja lokalnog stanovništva o vrijednostima krša ali i u organiziranju lokalnih planinarskih vodiča u ekološku akciju „Spasimo špilje u Merapohu“.
Turizam. Posječen je nacionalni park Mulu na Borneu koji se smatra jednim od važnijih speleoloških lokaliteta u svijetu a posjeta njemu dijelu speleološke opće kulture. Hrvatski speleolozi posjetili su tako najveću podzemnu dvoranu na svijetu: Sarawak dvoranu u špilji Gua Nasib Bagus (impresivnih 700 x 400 x 70 metara) kao i Clearwater Cave koji domaćini vole opisivati kao (volumno) najveću špilju na svijetu što ona sa 30,347,540 m³ na 189 kilometara dužine možda i jest.
Ekspedicija je održana u organizaciji SO HPD Željezničar, povodom 60 godišnjice osnutka Odsjeka, a vodio ju je član Spelološkog odsjeka Željezničar (SOŽ) Siniša Jembrih. Članovi ekspedicije bili su: Bakšić Ana (Speleološki odsjek Velebit-SOV), Čepelak Matija (SOV), Dorotić Mišel (SOŽ), Ivan Limić (SOV), Malenica Marta (SOV), Rosić Robert (SOŽ), Šarić Daria, (SOV) i Žmegač Anja (SOV).

OBJAVLJENO: 11.12.2012.

Zagrebački speleološki savez (ZSS) – Smotra Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba

Na donjoj stanici bivše ZET-ove žičare na Bliznecu, održana je Smotra Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba (USAR timovi). Okupljenim članovima obratili su se pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić te Damir Gašparović, nakon čega je uslijedilo postrojavanje i skupno fotografiranje članova postrojbe i neformalno druženje.

UHS_8-12-2012

Ciljevi smotre su ostvareni. Prezentiran je rad Specijalističkih postrojbi, održano je prigodno predavanje o spašavanju iz ruševina, te je na inozemnim primjerima prikazana korist i učinkovitost speleologa i speleo spašavatelja prilikom spašavanja života građana u katastrofama i razornim potresima. Možemo iskazati zadovoljstvo odazivom sudionika. Naime, iako je snježna mećava paralizirala veći dio grada, posebice podsljemensku zonu, vremenski uvjeti pokazali su se odličnim za ovakvu prigodu. Potvrdili su znanje, spremnost i volju članova Specijalističkih postrojbi, kao doista zadnju instancu kojom se suprotstavljamo nedaćama u najtežim uvjetima.

UHS_8-12-2012

Snimio: Hrvoje Grgić

(Zvonimir Završki, Zagrebački speleološki savez – koordinator za odnose s medijima)

OBJAVLJENO: 8.12.2012.

Zagrebački speleološki savez (ZSS) – raspodjela prvog kontingenta opreme za speleologe i smotra Specijalističkih postrojbi (USAR timovi)

Autor: Zvonimir Završki

Nakon uspješno obavljenog ITLS školovanja za speleologe, članove Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba (SP), koje je provedeno tijekom studenog 2012. godine, Zagrebački speleološki savez nastavlja s organizacijom i aktivnostima vezanim za potrebe speleologa unutar SP. Na čelu s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama (UHS), te u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja Stanica Zagreb (HGSS SZ) i Vatrogasnom zajednicom grada Zagreba (VZGZ), ZSS aktivno sudjeluje u procesu razvoja SP za potrebe urbanog spašavanja u hitnim situacijama i katastrofama.

Prva nadolazeća aktivnost biti će, u četvrtak, 6. prosinca 2012. godine, u 19.15 sati, kada će se u prostorijama SO HPD Željezničar (Trnjanska 5b), speleolozima raspodijeliti prvi dio potrebne opreme za spašavanje u hitnim situacijama.

Druga nadolazeća aktivnost biti će prva Smotra SP (USAR timovi), koja će se održati,u subotu, 8. prosinca 2012. godine, s početkom u 10.00 sati, u prostorijama bivše donje ZET-ove žičare (Bliznec, prostorije HGSS SZ).Na postrojavanju će uz ponajbolje zagrebačke speleologe, članove ZSS-a, sudjelovati pripadnici HGSS-SZ, pripadnici VZGZ i djelatnici UHS.

Nakon postrojavanja okupljenima će se obratiti gradski dužnosnici, nakon čega će uslijediti predavanja i prezentacije: Izvlačenje iz ruševina, koridori i zborna mjesta i prezentacijski film talijanskih iskustava iz potresa u L’Aquili 2009.godine.

OBJAVLJENO: 6.12.2012.