Aktivnosti u okviru Specijalističke postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba

U subotu 13.4.2013. na zbornom mjestu Dubrava te 16.3.2013. na zbornom mjestu Jankomir održane su smotre Specijalističke postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba. To je četvrta i posljednja u nizu smotri čiji je cilj bio upoznati pripadnike Specijalističke postrojbe sa svojim zbornim mjestima (prije Dubrave održane su smotre na zbornim mjestima Sljemenska žičara, Jankomir i Novi Zagreb).
Zagrebački speleolozi, pripadnici Specijalističke postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba za spašavanje iz ruševina, sudjelovali su na svim postrojavanjima i upoznati su sa zbornim mjestima koja su polazne točke akcija spašavanja u slučaju velike elementarne nepogode. USAR (Urban Search and Rescue) timovi sastavljeni su isključivo od dobrovoljaca koji imaju specifična znanja i vještine za spašavanje iz ruševina. Zagrebački speleološki savez ponosan je jer su speleologija i tehnike koje se u njoj koriste prepoznate i iskorištene u svrhu neposrednog spašavanja ljudskog života u urbanim sredinama.

2013-Smotra-Jankomir

OBJAVLJENO: 16.04.2013.

Predstavnici Zagrebačkog speleološkog saveza kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je danas u zgradi gradske uprave predstavnike Zagrebačkog speleološkog saveza koji su ga upoznali s pripremama za predstojeću Međunarodnu speleološku i ronilačku ekspediciju Lukina jama 2013.
Na sastanku je dogovoreno da će početkom svibnja u auli zgrade Gradske uprave biti postavljena izložba Zagrebačka speleologija jučer, danas, sutra, u povodu 80 godina istraživanja špilje Veternice na Medvednici, 20 godina istraživanja dubokih jama u Republici Hrvatskoj i 127 godina speleološke djelatnosti u Zagrebu.