Međunarodna nagrada filmu Lukina jama

Na 16. Međunarodnom speleološkom kongresu u Brnu 2013. godine, dokumentarni film Lukina jama autora Darka Bakšića i Lovre Čepelaka (SO Velebit) osvojio je prvu nagradu publike “Spelemedia Audience Award Best of Show”. Film je rezultat iskustva prikupljenog tijekom dugogodišnjih aktivnosti hrvatskih speleologa na izradi foto i video dokumentacije izuzetnih prirodnih vrijednosti hrvatskih špilja i jama koje su po svojim svojstvima značajne u svjetskim okvirima.

Speleološki film i fotografija ključni su za vrednovanje i zaštitu špilja, budući da se kroz njih na svjetlo dana iznosi prirodne vrijednosti i ljepote impresivnih podzemnih prostora, koji su prije toga bili dostupni tek malom broju ljudi – speleolozima. Speleološki film je zahtjevan projekt, ne samo zbog tehničkih zahtjeva vezanih uz to da se snima u mraku, a podzemni prostori su često ogromnih dimenzija, već i uvjeti snimanja (i transporta opreme za snimanje) su često tehnički zahtjevni i ometani raznim poteškoćama poput teško pristupačnih i za kretanje složenih kanala, prisutnosti vode, blata, specifičnih mikroklimatskih uvjeta.

Film Lukina jama

ZSS na Danima tehničke kulture na Bundeku 2013.

Zagrebački speleološki savez sudjelovao je od 9.-15. rujna 2013. na Danima tehničke kulture na Bundeku u okviru kojih su se građanima prezentirale aktivnosti Zagrebačke zajednice tehničke kulture. Dane je otvorio gradonačelnik grada Zagreba g. MIlan Bandić, koji je to prilikom zajedno s predsjednikom ZZTK g. Jadrankom Baturićem obišao i postav Zagrebačkog speleološkog saveza.

logo_ZgZTK

Zagrebački speleološki savez sa svojim udrugama članicama provodi niz projekata vezanih uz tehničku kulturu, od speleoloških škola kao oblika tehničke edukacije u speleologiji, terenskih aktivnosti koje uključuju korištenje različitih speleoloških tehnika, izrade speleološkog nacrta – oblika tehničkog nacrta, fotografije i videa u podzemlju, tehničkog ronjenja do obrade nacrta i izrade dokumentacije na računalu. Glavni cilj tih aktivnosti je prikupljanje novih spoznaja o prirodnim vrijednostima hrvatskog krša i špilja uz istovremeno educiranje mladih u brojnim tehničkim disciplinama potrebnim za ostvarivanje tog cilja.

ZSS na 16. Svjetskom speleološkom kongresu Brno 2013.

Zagrebački speleološki savez je u suradnji s Komisijom za speleologiju HPS-a i Komisijom za speleospašavanje HGSS-a predstavljen na 16. Svjetskom speleološkom kongresu od 21.-28.7.2013. u Brnu, Češka. Svjetski speleološki kongres je najznačajnije svjetsko okupljanje istraživača špilja i stručnjaka u području speleologije koje se održava jednom u 4 godine, a ove godine se obilježava 60. godišnjica od prvog kongresa u Parizu. Na kongresu su predavanjima i informativnim materijalima prezentirane aktivnosti i rezultati hrvatskih speleologa i speleoloških organizacija.

Lukina jama na 21. Međunarodnoj školi krša “Klasični krš”, Postojna 2013.

21. međunarodna škola krša “Klasični krš”, koja je održana od 10. do 14. lipnja 2013. u Postojni, Slovenija, tradicionalni je znanstveni skup kojeg jednom godišnje organizira Institut za istraživanje krša Slovenske akademije znanosti i umjetnosti te okuplja stotinjak sudionika iz većeg broja zemalja.

Na skupu je održano predavanje o znanstvenim istraživanjima u našoj najdubljoj jami u kome su prezentirani rezultati hidrogeoloških i fizikalno-kemijskih istraživanja izvedenih tijekom 2010. i 2011. godine: Paar, Dalibor; Stroj, Andrej; Buzjak, Nenad; Bakšić, Darko; Lacković, Damir; Ujević Bošnjak, Magdalena; Radolić, Vanja; Kljajo, Dubravka: Scientific research in the Cave system Lukina jama – Trojama (-1421) on the Velebit karst massif (Croatia). Istraživanja su izvedena u okviru projekta “Istraživanja dubokih jama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit”.

OBJAVLJENO: 19.09.2013.