Zagrebački speleolozi na događanju “Noć šišmiša 2013”

U špilji Veternici i na prostoru planinarskog doma Glavica 31.8.2013. održana je u organizaciji Parka prirode Medvednica tradicionalna “Noć šišmiša”, dio svjetskih događanja kojima se nastoji istaknuti važnost i ugroženost šišmiša diljem svijeta.
U okviru ovih događanja zagrebački speleolozi, članovi Zagrebačkog speleološkog saveza i Komisije za speleologiju HPS predstavili su svoju djelatnost te obavili akciju čišćenja špilje Veternice koja je jedno od važnih staništa šišmiša u ovom dijelu Hrvatske.
Veseli da je događanju prisustvovalo puno djece koja su kroz radionice i obilazak špilje upoznata sa šišmišima i špiljom Veternicom kao posebnoj prirodnoj vrijednosti Parka. Speleolozi imaju važnu ulogu u zaštiti šišmiša koji borave u špiljama jer su speleološka istraživanja i kontinuirani monitoring stanja u špiljama preduvjet za odgovarajuće upravljanje i zaštitu špilja kao staništa šišmiša te za praćenje njihove ugroženosti.

60 godina časopisa “Speleolog”

Časopis “Speleolog” kojeg izdaje Speleološki odsjek HPD Željezničar redovito izlazi kao dvogodišnjak odnosno godišnjak od 1.10.1953. godine i kao takav je speleološki časopis s najduljom tradicijom u ovom dijelu Europe. U povodu 60. obljetnice časopisa održana je proslava na kojoj je Vlado Božić, jedan od najzaslužnijih i dugogodišnji član uredništva dao pregled svih ljudi čijom zaslugom ovaj časopis ima tako dugu tradiciju te brojnih tema kojima se časopis bavio proteklih 6 desetljeća. Izlaženje časopisa pokrenuto je na inicijativu Slavka Marjanca i Mirka Maleza, a uz stručnu pomoć Marinka Gjivoja. U časopisu je zabilježena većina značajnih događanja u hrvatskoj speleologiji u tom razdoblju te brojne aktivnosti u Svijetu. Časopis od prvog broja predstavlja vrijedan doprinos inventarizaciji i vrednovanju hrvatskih špilja i jama te je ogledalo sustavne i organizirane aktivnosti hrvatskih speleologa na istraživanjima hrvatskog krša, speleološkoj edukaciji i razvoju speleoloških tehnika. Speleološki odsjek Željezničar se posebno zahvalio svim urednicima časopisima.