Godišnja skupština Zagrebačkog speleološkog saveza

16. prosinca 2013. godine održana je redovita skupština Zagrebačkog speleološkog saveza. U članstvo Saveza primljene su dvije nove udruge, DISKF Zagreb i Društvo za istraživanje krša Freatik. Ovime je postignuto da su po prvi puta u povijesti zagrebačke speleologije sve organizacije koje se bave speleološkom djelatnošću okupljene u okviru jedne organizacije.

Nakon pregleda bogate aktivnosti Saveza u 2013. godini predstavljeni su opsežni planovi rada i razvoja Saveza, koji osim brojnih speleoloških aktivnosti na terenu u Hrvatskoj i svijetu, obuhvaćaju niz projekata, događanja i aktivnosti u suradnji s Gradom Zagrebom, Uredom za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba i Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture.

ZSS na Skupu speleologa Hrvatske 2013 u Momjanu

U Momjanu kod Buja u Istri održan je od 22.-24. studenog 2013. godine tradicionalni Skup speleologa Hrvatske koji je ponovo okupio speleologe i istraživače krša iz Hrvatske i susjednih zemalja. Zagrebački speleološki savez je po drugi put otvorio prozor u povijest zagrebačke speleologije svojom izložbom Zagrebačka speleologija – jučer, danas, sutra. Cilj izložbe bio je upoznati i podsjetiti hrvatsku speleološku scenu i građane Istre s bogatom tradicijom istraživanja špilja i jama, koje provode zagrebački speleolozi.

Izložba je nastala početkom svibnja povodom 127 godina speleološke djelatnosti u gradu Zagrebu, 80 godina istraživanja zagrebačke špilje Veternice i 20 godina istraživanja dubokih jama u Republici Hrvatskoj. Tada je bila postavljena u atriju Gradske uprave Grada Zagreba, a svečano ju je otvorio g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Skupovi speleologa Hrvatske tradicionalna su okupljanja hrvatskih speleologa i kolega iz susjednih zemalja te se održavaju redovito svake godine od Skupa speleologa Hrvatske u Ozlju 2000. godine, odnosno Dana speleologa Hrvatske na Vodicama 1999. Cilj skupova je druženje i prezentiranje novih speleoloških istraživanja i spoznaja u tekućoj godini, kroz predavanja stručnog i popularno-znanstvenog karaktera. Članice Zagrebačkog speleološkog saveza i ove godine su sudjelovale sa svojim predavanjima i projekcijama kojih je čak 11 što jasno govori o marljivosti i sposobnosti zagrebačkih speleologa.