ZSS na vježbi specijalističkih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba “Blato 2014.”

Članovi Zagrebačkog speleološkog saveza sudjelovali su u vježbi specijalističkih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba naziva “Blato 2014.”. Vježba je održana na prostoru nedovršene Sveučilišne bolnice u zagrebačkom Blatu, a simulirano je izvlačenje ljudi zarobljenih u ruševinama. Cilj vježbe bio je simuliranje stanja nakon katastrofalnog potresa koje dovodi do djelovanja specijaliziranih snaga za spašavanje iz ruševina. Ti takozvani Urban Search and Rescue (USAR) timovi se tijekom svog djelovanja na lokaciji napola srušene bolnice suočavaju s izazovima i prijetnjama koje mogu biti uspješno riješene specifičnim tehnikama koje pojedini timovi poznaju.

2014-Blato-P1070234
Zagrebački speleolozi, članovi USAR timova, imali su nekoliko zadataka bliskim njihovom djelovanju i specifičnim znanjima. Prvi zadatak je traganje za unesrećenim osobama nakon potresa u uskim, mračnim, zarušenim i teško dostupnim objektima uz pomoć speleoloških tehnika i opreme. Drugi zadatak je prikupljanje informacija o objektu i unesrećenima te u koordinaciji s drugim službama definiranje prioriteta i strategije za pružanje prve pomoći i spašavanje unesrećenih, što je ujedno i treći zadatak. Vježba je bila uspješna i zadaci su odrađeni maksimalno efikasno što je ključna stavka prilikom spašavanja u prirodnim katastrofama. Djelatnost speleologa još se jednom pokazala vrlo vrijednom u ovakvim scenarijima te se nadamo da će se i ubuduće održavati slične vježbe kako bi se postigla što bolja koordinacija između pojedinih timova.

2014-Blato-P1070212 2014-Blato-P1070385 2014-Blato-P1070384

Zagrebačka speleologija na 12. Festivalu znanosti 2014.

2014-festivalznanosti

U okviru Festivala znanosti od 7. do 12. travnja 2014., u Tehničkom muzeju u Zagrebu je postavljena izložba Zagrebačkog speleološkog saveza – Zagrebačka speleologija – jučer, danas, sutra. Poseban cilj izložbe je educirati javnost o prirodnim vrijednostima hrvatskog krša, složenosti speleoloških i znanstvenih istraživanja te o dugoj tradiciji speleologije u Hrvatskoj.

2014-Festivalznanosti2

2014-Festivalznanosti3

Predavanje o zagrebačkoj speleologiji za učenike u knjižnici V.Nazor

U knjižnici V.Nazora u Zagrebu održano je 17.3.2014. predavanje ZSS-a za učenike osnovne škole kojime je prezentirana djelatnost zagrebačkih speleologa, Zagrebačkog speleološkog saveza i Komisije za speleologiju HPS-a te su prezentirani rezultati uzbudljivih speleoloških istraživanja u podzemlju Velebita (D.Paar: Uzbudljivi podzemni svijet Velebita). Zagrebački speleološki savez kao član Zagrebačke zajednice tehničke kulture posebnu pažnju posvećuje edukaciji djece i mladih, kako kroz popularna i edukativna predavanja i radionice, tako i kroz dugu tradiciju speleoloških škola.