Prijem kod Predsjednika RH

Delegacija ekspedicije Lukina jama – sifon 2013., bila je u subotu, 18.10.2014. na prijemu kod Predsjednika RH, dr. sc. Ive Josipovića. Predsjednik je bio pokrovitelj ekspedicije čime je uvelike pomogao u njenoj organizaciji.
Ekspedicija Lukina jama – sifon 2013 trajala je od 2. – 25.8.2013. g. Organizator je bio SK Željezničar, a suorganizatori: Zagrebački speleološki savez, Breganja, Hrvatsko biospeleološko društvo, NP Sjeverni Velebit, Hrvatski speleološki savez, Komisija za speleologiju HPS-a te Istarski speleološki savez. Ekspedicijom je Lukina jama produbljena na -1431 m, skupljeni su vrijedni biološki i geološki uzorci, uzorci vode i leda te sedimenta. Snimljen je bogat foto i video materijal.
Predsjednik je primio delegaciju u sklopu događaja Kava s Predsjednikom, prilikom čega ga se upoznalo s rezultatima ekspedicije, pustio trailer za film Lukina jama (montaža: Siniša Glogoški) te popričalo o budućim planovima speleoloških istraživanja.
Na prijemu kod Predsjednika sudjelovali su: Branko Jalžić (voditelj ekspedicije), Vedran Jalžić (speleoronioc), Tamara Mihoci (tajnica ekspedicije), Marko Budić (član organizacijskog odbora), Damir Basara (pročelnik Komisije za speleologiju pri HPS-u) te Matej Mirkac (predsjednik Hrvatskog speleološkog saveza).
Tamara Mihoci

Fotografija: Ured Predsjednika RH/Tomislav Bušljeta

ZSS na Europskoj noći šišmiša u Zoološkom vrtu Grada Zagreba

18. godinu zaredom u Europi je održana Europska noć šišmiša pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS) kojeg su uz Hrvatsku potpisale i 34 europske zemlje. Svrha ovog događaja je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite šišmiša zbog njihove ugroženosti na europskoj, ali i svjetskoj razini. Hrvatska je s 35 vrsta šišmiša od ukupno 45 vrsta koliko ih živi u Europi, jedna od najbogatijih europskih zemalja. Sve vrste šišmiša Europe zaštićene su europskom Direktivom o staništima, a u Hrvatskoj su i dodatno zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode (NN 80/13) te Pravilnikom o Strogo zaštićenim vrstama. Ove je godine Europska noć šišmiša obilježena diljem zemlje, a 30. kolovoza u organizaciji zagrebačkog Zoološkog vrta, na manifestaciji je sudjelovao i Zagrebački speleološki savez (ZSS). U Zoološkom vrtu održane su brojne radionice i aktivnosti koje upozoravaju na važnost zaštite ovih ugroženih sisavaca, a ZSS je dao svoj dopirnos održavanjem penjačke radionice. Poligon za penjanje i spuštanje najmlađih po užetima, organizirali su SO HPD Željezničar i Hrvatsko biospeleološko društvo kako bi djeci približili tehnike koje istraživači špilja i jama koriste pri savladavanju podzemnih prostora u kojima ove životinje i obitavaju. Djeca su uživala u adrenalinskim trenucima i radoznalo pitala kako oni mogu postati speleolozi. Iako su za to još uvijek premladi, uspjeli smo u njima pobuditi znatiželju i interes za speleologijom.
Lana Đud