ZSS na 14. ljetnoj školi tehničkih vještina ZZTK

Autor: Hrvoje Grgić

Pod nazivom: “14. ljetna škola tehničkih vještina” drugu godinu za redom se u Novom Vinodolskom organizirao niz predavanja i radionica za djecu školskog uzrasta. Ove godine održana su predavanja iz područja radio amaterizma, raketnog modelarstva, kartinga – predavanja o sigurnosti u prometu, kao i predavanja iz domene speleologije uz praktični dio upoznavanja sa speleološkom opremom i praktičnom upotrebom na špagi, na improviziranom prevjesu terase doma Crvenog križa – Vila Rustica.

Predavanja o speleologiji uključivala su osnove geneze špilja i jama, varijetete špiljskih ukrasa, način rada speleologa i smisao istraživanja, kao i ekološki aspekt i zaštitu podzemnog života i svijeta. Uz projekciju filmova i fotografija učimo o podzemlju, a u praktičnom i atraktivnom dijelu djeca imaju priliku upotrijebiti penjačku speleološku opremu i na špagi iskušati tehnike spuštanja i penjanja. Predavanja kao i praktični dio prilagođen je uzrastu.

Ovaj program provodi Zagrebačka zajednica tehničke kulture, uz pomoć Grada Zagreba, kao i saveza – članica ZZTK. Zagrebački speleološki savez je realizirao «Malu školu speleologije» kroz svog suosnivača i članice: SK ” Željezničar”, čiji članovi su i do sada sudjelovali u radu ZZTK kroz rad na dosadašnjim ljetnim kampovima. Speleo radionicu po nazivom «Mala škola speleologije», baziranu po sadržaju i načinu izvođenja na dosadašnjem iskustvu i višegodišnjoj suradnji SO Željezničar sa ZZTK, ove godine održali su Mea Bombardelli, Milivoj Uroić i Hrvoje Grgić, u četiri dana, od 6. – 9. srpnja 2013.

“14. ljetna škola tehničkih vještina¨”, u trajanju od 1. -15. srpnja 2013., imala je dvije grupe učenika (1. grupa 20 ero djece, a 2. grupa 41 dijete školskog uzrasta).

mala skola speleologije 2013