ZSS na Skupu speleologa Hrvatske 2013 u Momjanu

U Momjanu kod Buja u Istri održan je od 22.-24. studenog 2013. godine tradicionalni Skup speleologa Hrvatske koji je ponovo okupio speleologe i istraživače krša iz Hrvatske i susjednih zemalja. Zagrebački speleološki savez je po drugi put otvorio prozor u povijest zagrebačke speleologije svojom izložbom Zagrebačka speleologija – jučer, danas, sutra. Cilj izložbe bio je upoznati i podsjetiti hrvatsku speleološku scenu i građane Istre s bogatom tradicijom istraživanja špilja i jama, koje provode zagrebački speleolozi.

Izložba je nastala početkom svibnja povodom 127 godina speleološke djelatnosti u gradu Zagrebu, 80 godina istraživanja zagrebačke špilje Veternice i 20 godina istraživanja dubokih jama u Republici Hrvatskoj. Tada je bila postavljena u atriju Gradske uprave Grada Zagreba, a svečano ju je otvorio g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Skupovi speleologa Hrvatske tradicionalna su okupljanja hrvatskih speleologa i kolega iz susjednih zemalja te se održavaju redovito svake godine od Skupa speleologa Hrvatske u Ozlju 2000. godine, odnosno Dana speleologa Hrvatske na Vodicama 1999. Cilj skupova je druženje i prezentiranje novih speleoloških istraživanja i spoznaja u tekućoj godini, kroz predavanja stručnog i popularno-znanstvenog karaktera. Članice Zagrebačkog speleološkog saveza i ove godine su sudjelovale sa svojim predavanjima i projekcijama kojih je čak 11 što jasno govori o marljivosti i sposobnosti zagrebačkih speleologa.