Zagrebački speleološki savez i speleolozi članovi Specijalističke postrojbe Civilne zaštite grada Zagreba – ITLS (International Trauma Life Support) tečaj za speleologe

itls-hr

Autori: Nikolina Tutiš, Stipe Tutiš

Zagrebački speleološki savez, u suradnji s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba i ITLS Hrvatska, organizirao je ITLS tečaj za članove Saveza i zagrebačke speleologe pripadnike Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba.

P1050369

Krajem 2011. godine Zagrebački speleološki savez (ZSS) je dogovorio model suradnje s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba (UHS) i predstavnicima Civilne zaštite grada Zagreba, na polju institucionalnog djelovanja speleologa u urbanom spašavanju, u hitnim situacijama i katastrofama. Od tada Savez aktivno sudjeluje u koordinacijama zapovjedništva Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba (u daljnjem tekstu SP) te sudjeluju u procesu razvoja SP i speleologa unutar postrojbe. Spomenute SP sačinjene su od pripadnika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Zagreb i ponajboljih zagrebačkih speleologa, članova Saveza, kojima je primarni cilj pružiti pomoć drugome u nevolji. Savez predstavlja i koordinira zagrebačke speleologe, a speleolozi unutar SP imaju zadatak aktivno sudjelovati u urbanom spašavanju u hitnim situacijama ili katastrofama.

P1050357

Kako bi uspješno i sigurno djelovali unutar SP, Savez je inzistirao na potrebi da speleolozi usvoje nova i nadograde ranije stečena znanja i vještine. Važno je napomenuti da je jedan od segmenata razvoja SP kontinuirano školovanje/obučavanje pripadnika kao i opremanje neophodnom opremom za potrebe ovakve vrste spašavanja. Kako bi speleolozi podigli svoju operativnu funkcionalnost, obučenost, vlastitu sigurnost i sigurnost ozlijeđenih osoba koje je potrebno zbrinuti, organiziran je ITLS tečaj za 65 speleologa, članova SP, a u planu su i druga specijalistička školovanja (npr. izvlačenje iz ruševina, spašavanje uz pomoć speleoloških tehnika i dr.). Važno je naglasiti kako većina aktivnosti vezanih za SP, nisu upotrebljive samo za urbano spašavanja, već imaju pozitivan utjecaj na primarnu djelatnost s kojom se speleolozi bave, odnosno speleološko istraživanje.

P1050367

Prvi po redu tečaj zbrinjavanja ozljeđenika u izvanbolničkim uvjetima, ITLS (International Trauma Life Support) organiziran je i proveden za 31 zagrebačkog speleologa. Tečaj su za speleologe provodili članovi organizacije ITLS Hrvatska na čelu s dr. Tvrtkom Pervanom, a sudjelovalo je još šestero ITLS instruktora i jedna ITLS asistentica. Održao se u Zagrebu tijekom vikenda 17. i 18. studenog 2012. godine, u prostorijama DVD-a Šestine. Identični tečaj održao se idući vikend 24. i 25. studenog 2012., za dodatna 34 speleologa, pod vodstvom 7 instruktora i 3 asistenta.

Osnovne informacije vezane za ITLS
– Međunarodni sustav zbrinjavanja ozljeđenika (ITLS) je globalna neprofitna organizacija posvećena sprečavanju smrtnog ishoda i invaliditeta, putem edukacije i hitnog zbrinjavanja ozljeđenika. Hrvatska gorska služba spašavanja prva je prepoznala važnost i potrebu uvođenja ITLS-a u Hrvatskoj, a ujedno su i vlasnici licence za provođenje certificiranih ITLS tečajeva.
– Djelatni okvir ITLS-a, oprema, struktura i didaktika predstavljaju globalni standard koji osobama koje pružaju medicinsku pomoć omogučuje da usavrše najnovije modele brze procjene stanja, načine pristupanja i prepoznavanja ozljeda koje neposredno ugrožavaju život ozljeđenika
– Međunarodna organizacija (ITLS) ugrađuje nove znanstvene spoznaje u teorijsku i praktičnu osnovu svake 4 godine, čime osigurava trajnu suvremenost
– ITLS tečaj je dinamičan i praktičan tečaj obuke osoba koje ozljeđenike zbrinjavaju u izvanbolničkim uvjetima, te se u cijelom svijetu provodi na isti, standardizirani način: osnovni tečaj traje 2 dana, sastoji se od predavanja i vježbi, te završava pismenom i praktičnom provjerom znanja stečenog na temelju opsežne literature i praktičnih predavanja.
Po uspješnom završetku tečaja, polaznici dobivaju međunarodni certifikat koji vrijedi 3 godine. U svrhu produženja licence, potrebno je pohađati jednodnevan tečaj obnove znanja za provoditelje osnovnih / naprednih ITLS postupaka prije isteka datuma na dobivenom certifikatu. Tečajeve u Hrvatskoj, kao i u svijetu, provode međunarodno licencirani ITLS instruktori. Više informacija na www.itlshrvatska.org
Na prvoj hrvatskoj edukaciji ovakve vrste za speleologe sudjelovao je 65 speleologa iz zagrebačkih speleoloških organizacija; DDISKF, HBSD (nije član ZSS-a), SO i SD Velebit, SKOL, SK Željezničar.

Kratki opis tečaja jednog od polaznika
Okupljanje ispred DVD-a Šestine nije prošlo s velikim oduševljenjem. Zbog ranog buđenja i treme zbog opširne knjige (preko 400 stranica) koja je davala puno odgovora i poticala na još više pitanja, bili smo pod tremom i pomalo skeptični oko krajnjeg uspjeha. Ipak, brzo smo se otrijeznili. Prolijevanje hladnom vodom i buđenja priuštili su nam sami instruktori koji nimalo nisu držali do akademske četvrti, odugovlačenja i nepotrebnih priča, već su od 8.00 ujutro do 18.00 poslijepodne provodili tečaj dinamično, koncizno i metodički atraktivno, osim za vrijeme odmora, kada su otvoreno pokazivali svoje opušteno i toplo ljudsko lice. O da, tu su bili i topli obroci, koji su se tijekom cijeloga tečaja dijelili velikim žlicama i zato fala kuharicama na grahu, gulašu i trudu.
Naši novi prijatelji i ITLS instruktori pristigli su iz Zagreba, Karlovca, Krapine i Rijeke. Bili su upoznati s ciljem našeg pohađanja i činjenicom da nismo medicinari, pa su mnoštvo definicija i medicinskih naziva često slikovito objašnjavali na nama razumljiviji način. Njihova pristupačnost i upornost u prenošenju znanja je hvale vrijedna i upravo smo se zbog toga na kvalitetan način upoznali s načinom zbrinjavanja ozljeđenika u izvanbolničkim uvjetima. Znanje i vještine koje su nam prenijeli je neizmjerno, a ujedno smo preuzeli zakonsku i moralnu odgovornost da pomognemo unesrećenoj osobi.

Rezultati tečaja bili su iznimni, pohvale i zahvale od strane instruktora bile su dojmljive, a speleolozi su završili tečaj s uvjerenjem da je trud imao smisla. Od 65 polaznika tečaj je uspješno položilo njih 63, što je jedan od pokazatelja visoke kvalitete i potencijala zagrebačkih speleologa i kvalitetnog rada Saveza i njezinih članica.
Na kraju, spoznaja da nakon položenog ITLS-a možemo učinkovito pomoći kolegi speleologu u speleološkom objektu, običnom prolazniku ili unesrećenom u hitnim situacijama, pruža osobno zadovoljstvo, a ujedno i podiže standard hrvatske speleologije na višu razinu.
Zahvale ZSS upućuje:
UHS
ITLS Hrvatska
DVD Šestine
Ustanova Dobri dom
Svim članicama Saveza

P1050360
Polaznici tečaja

 

P1050375
Polaznici tečaja

 

Popis polaznika s položenim ITLS tečajem:

Dadić Josip SO HPDŽ
Grgić Hrvoje SO HPDŽ
Borovec Martina SO HPDŽ
Rosić Robert SO HPDŽ
Tutiš Nikolina SO HPDŽ
Tutiš Stipe SO HPDŽ
Hmura Kristijan SO HPDŽ
Bregar Bernard SO HPDŽ
Cvitković Danko SO HPDŽ
Županić Darija SO HPDŽ
Završki Zvonimir SO HPDŽ
Sviben Sanja SO HPDŽ
Fučak Eva SO HPDŽ
Malenica Danijel SO HPDŽ
Đud Lana SO HPDŽ
Gverić Zvonka SO HPDŽ
Metelko Mario SO HPDŽ
Lukić Marko HBSD
Marović Marijan HBSD
Tomašković Domagoj HBSD
Korač Neven SKOL
Lindić Jadran SKOL
Janton Damir SKOL
Sudar Vedran SKOL
Roman Leopolod SKOL
Kalajžić Jakov SKOL
Petrović Mateo SKOL
Mustapić Marin SO PDSV
Matek Vlado SO PDSV
Perušić Andrija SO PDSV
Vričić Edo SO PDSV
Paar Dalibor SO PDSV
Limić Ivan SO PDSV
Malenica Marta SO PDSV
Horvat Bojana SO PDSV
Hadeljan Aleksandar SO PDSV
Maričević Marko SO PDSV
Šarić Darija SO PDSV
Redovniković Loris SO PDSV
Masnec Marko SO PDSV
Vrbanec Zvonimir SO PDSV
Kužumilović Đuro SO PDSV
Josipović Čedo SO PDSV
Ferenčak Vedran SO PDSV
Koprek Jagor SO PDSV
Kovač Dina SO PDSV
Malenica Marinko SO PDSV
Selaković Tea SO PDSV
Turčin Ivan SO PDSV
Žmegač Anja SO PDSV
Suvajac Nenad SO PDSV
Kovačević Alan DDISKF
Bačić Tomislav DDISKF
Flajpan Tomislav DDISKF
Pavelić Damir DDISKF
Dragušica Hrvoje DDISKF
Višek Darko DDISKF
Kovačević Antun DDISKF
Žalac Elizabeta DDISKF
Zurub Damir DDISKF
Prpić Marjan DDISKF
Prpić Beata DDISKF
Milošević Alen DDISKF

OBJAVLJENO: 26.11.2012.