Skup speleologa Hrvatske – Ogulin 2015

U Ogulinu je od 20. do 22. studenog 2015. održan Skup speleologa Hrvatske na kome su 246 sudionika iz 29 hrvatskih speleoloških udruga uz goste iz desetak zemalja predstavili teme ključne za speleološku djelatnost, od aktualnih speleoloških ekspedicija i istraživanja, edukacije i tehničke kulture do znanstvenih, stručnih aktivnosti i hrvatskog speleološkog katastra.

Održano je 28 predavanja koja su bila tematski podijeljena u 4 bloka (Ogulin – speleološki centar Hrvatske – od ideje do realizacije, Speleološke ekspedicije i istraživanja, Speleološke organizacije i speleološka edukacija te Znanstvena istraživanja i stručne aktivnosti u špiljama). Prikazano je 8 filmskih projekcija te retrospektiva filmova 5. Speleo Film Festivala održanog u Karlovcu, prezentirano je 14 stručnih postera, održan je natječaj za najbolju speleo fotografiju. Bile su postavljene čak dvije izložbe fotografija speleološke tematike – izložba samog Skupa te izložba Balkanskog speleološkog saveza (u kojoj su bile prikazane i fotografije hrvatskih speleologa). Održan je i Okrugli stol pod temom: Hrvatska speleologija – ka zajedničkom cilju, Speleološki katastar; kao i sastanak Komisije za speleologiju HPS-a.

Organizatori skupa bili su Zagrebački speleološki savez i Speleološko društvo Đula-Medvedica, glavni pokrovitelj Grad Ogulin, a supokrovitelji Komisija za speleologiju HPS-a, Hrvatski speleološki savez, Zagrebački speleološki savez i Istarski speleološki savez.

Više o skupu uz dostupan zbornik sažetaka i galeriju fotografija.