Čisto podzemlje nominirano za svjetsku nagradu

S velikim ponosom i zadovoljstvom javljamo da je hrvatski ekološki projekt Čisto podzemlje stao uz bok najboljim svjetskim projektima u području zaštite planina.

Međunarodna federacija planinarskih saveza (UIAA) osnovana je 1932. godine, a kao krovnu organizaciju prepoznaje ju i Međunarodni olimpijski odbor. UIAA od 2013. godišnje dodjeljuje nagradu planinarskim savezima, udrugama i konzorcijima za inovativne projekte i dostignuća u području zaštite planina. Dosad je u uži izbor za nagradu ušlo osamdesetak svjetskih projekata iz 37 zemalja prijavitelja. Među svjetskim planinarskim velesilama, ove godine po prvi puta našla se i Hrvatska s projektom Čisto podzemlje.

Stručna komisija UIAA odabire 22 inovativna i izvrsna projekta koji se predstavljaju na njenim internetskim stranicama. Na godišnjoj skupštini 21. listopada, predstavljen je pobjednički projekt koji uz medijsku popularizaciju dobiva i financijsku nagradu. Za najbolji projekt 2017. proglašen je „Mount Everest Biogas project“ koji vodi međunarodni konzorcij stručnjaka s ciljem rješavanja problema onečišćenja baznih logora na visokogorskim ekspedicijama. Uz bok međunarodnim konzorcijima, nacionalnim planinarskim savezima i velikim udrugama, stao je i ZSS koji počiva isključivo na volonterizmu i stručnosti svojih članova!

Više na  www.cistopodzemlje.info