Speleolozi na putu unapređenja zaštite prirode putem EU fondova

U srijedu 4. travnja 2018. godine ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem i korisnicima, potpisala je devet ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava. Događaju su prisustvovali predstavnici općina, gradova i županija te predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Među potpisanim Ugovorima je jedan koji se odnosi na projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem, ukupne vrijednosti 68.453.850,00 HRK, od čega su EU sredstva 53.233.632,80 HRK, osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nositelj projekta je JU PP Velebit, a partneri su Zadarska županija, JU Natura Jadera i Zagrebački speleološki savez. Provedbom Projekta doprinijeti će se poboljšanju kvalitete života građana i društveno-gospodarskom razvoju Republike Hrvatske kroz povećanje turističke ponude i održivo upravljanje zaštićenim područjima i dr.

Potpisom Ugovora, ZSS je kao ključni partner, postao dio tima za provedbu projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem. Partnerstvo na ovom EU projektu predstavlja izazov i nove razvojne prilike, ZSS-a, kao i cjelokupne speleološke (stručne i znanstvene) zajednice u Republici Hrvatskoj i široj regiji. S vjerom da ćemo zajedno ustrajati na putu kvalitativne nadogradnje naše speleološke djelatnosti.

Više informacija