Zagrebački speleološki savez (ZSS) – Smotra Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba

Na donjoj stanici bivše ZET-ove žičare na Bliznecu, održana je Smotra Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba (USAR timovi). Okupljenim članovima obratili su se pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić te Damir Gašparović, nakon čega je uslijedilo postrojavanje i skupno fotografiranje članova postrojbe i neformalno druženje.

UHS_8-12-2012

Ciljevi smotre su ostvareni. Prezentiran je rad Specijalističkih postrojbi, održano je prigodno predavanje o spašavanju iz ruševina, te je na inozemnim primjerima prikazana korist i učinkovitost speleologa i speleo spašavatelja prilikom spašavanja života građana u katastrofama i razornim potresima. Možemo iskazati zadovoljstvo odazivom sudionika. Naime, iako je snježna mećava paralizirala veći dio grada, posebice podsljemensku zonu, vremenski uvjeti pokazali su se odličnim za ovakvu prigodu. Potvrdili su znanje, spremnost i volju članova Specijalističkih postrojbi, kao doista zadnju instancu kojom se suprotstavljamo nedaćama u najtežim uvjetima.

UHS_8-12-2012

 Snimio: Hrvoje Grgić

(Zvonimir Završki, Zagrebački speleološki savez – koordinator za odnose s medijima)

OBJAVLJENO: 8.12.2012.

Zagrebački speleološki savez (ZSS) – raspodjela prvog kontingenta opreme za speleologe i smotra Specijalističkih postrojbi (USAR timovi)

Autor: Zvonimir Završki

Nakon uspješno obavljenog ITLS školovanja za speleologe, članove Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba (SP), koje je provedeno tijekom studenog 2012. godine, Zagrebački speleološki savez nastavlja s organizacijom i aktivnostima vezanim za potrebe speleologa unutar SP. Na čelu s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama (UHS), te u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja Stanica Zagreb (HGSS SZ) i Vatrogasnom zajednicom grada Zagreba (VZGZ), ZSS aktivno sudjeluje u procesu razvoja SP za potrebe urbanog spašavanja u hitnim situacijama i katastrofama.

Prva nadolazeća aktivnost biti će, u četvrtak, 6. prosinca 2012. godine, u 19.15 sati, kada će se u prostorijama SO HPD Željezničar (Trnjanska 5b), speleolozima raspodijeliti prvi dio potrebne opreme za spašavanje u hitnim situacijama.

Druga nadolazeća aktivnost biti će prva Smotra SP (USAR timovi), koja će se održati,u subotu, 8. prosinca 2012. godine, s početkom u 10.00 sati, u prostorijama bivše donje ZET-ove žičare (Bliznec, prostorije HGSS SZ).Na postrojavanju će uz ponajbolje zagrebačke speleologe, članove ZSS-a, sudjelovati pripadnici HGSS-SZ, pripadnici VZGZ i djelatnici UHS.

Nakon postrojavanja okupljenima će se obratiti gradski dužnosnici, nakon čega će uslijediti predavanja i prezentacije: Izvlačenje iz ruševina, koridori i zborna mjesta i prezentacijski film talijanskih iskustava iz potresa u L’Aquili 2009.godine.

 OBJAVLJENO: 6.12.2012.