Prezentacija o Hrvatsko – Malezijskoj ekspediciji 2012. na Šumarskom fakultetu

Predavanje o speleološkoj ekspediciji u Maleziju, u organizaciji Zagrebačkog speleološkog saveza održano je u četvrtak, 13. prosinca 2012.,  u velikom amfiteatru Šumarskog fakulteta.

Od 01.-22. rujna 2012 održana je Hrvatska speleološka ekspedicija u Maleziji. Ekspedicija je imala više glavnih ciljeva:

Speleološko istraživanje. Sva istraživanja radila su se na vapnenačkim brdima u okolici grada Merapoh u Malezijskoj državi Pahang. Uglavnom se radilo o špiljama sa vodenim tokom ali je odrađeno i nekoliko jama.
Edukacija. Speleologija u Maleziji nije posebno razvijena nego je prepuštena pojedincima i međusobno nepovezanim grupama. Veliku količinu vremena tako članovi ekspedicije provodili su obučavajući lokalne entuzijaste osnovnim speleološkim tehnikama. 3. Ekologija. Ekspedicija je imala i izraženu ekološku komponentu i to u vidu informiranja lokalnog stanovništva o vrijednostima krša ali i u organiziranju lokalnih planinarskih vodiča u ekološku akciju „Spasimo špilje u Merapohu“.
Turizam. Posječen je nacionalni park Mulu na Borneu koji se smatra jednim od važnijih speleoloških lokaliteta u svijetu a posjeta njemu dijelu speleološke opće kulture. Hrvatski speleolozi posjetili su tako najveću podzemnu dvoranu na svijetu: Sarawak dvoranu u špilji Gua Nasib Bagus (impresivnih 700 x 400 x 70 metara) kao i Clearwater Cave koji domaćini vole opisivati kao (volumno) najveću špilju na svijetu što ona sa 30,347,540 m³ na 189 kilometara dužine možda i jest.
Ekspedicija je održana u organizaciji SO HPD Željezničar, povodom 60 godišnjice osnutka Odsjeka, a vodio ju je član Spelološkog odsjeka Željezničar (SOŽ) Siniša Jembrih. Članovi ekspedicije bili su: Bakšić Ana (Speleološki odsjek Velebit-SOV), Čepelak Matija (SOV), Dorotić Mišel (SOŽ), Ivan Limić (SOV), Malenica Marta (SOV), Rosić Robert (SOŽ), Šarić Daria, (SOV) i Žmegač Anja (SOV).

OBJAVLJENO: 11.12.2012.