Zagrebački speleološki savez na Zagreb Adventure Festu

Autor: Tamar Mihoci

Zagrebački speleološki savez sudjelovao je na 2. Zagreb Adventure Festivalu održanom 4. – 5. svibnja 2013. g. Festival je zamišljen kao prezentacijska platforma svih vrsta aktivnog odmora, sporta i rekreacije na otvorenom te pustolovnih aktivnosti cijele Hrvatske. Specifičnost festivala je u tome što se posjetitelji besplatno mogu okušati u raznim aktivnostima: slobodnom penjanju, ronjenju, upoznavanju speleoloških tehnika istraživanja letu balonom ili zmajem, wakeboardu itd., a organizirane su i brojne radionice. Paralelno uz atraktivne festivalske programe odvija se sajam proizvođača i distributera outdoor opreme gdje posjetitelji po promotivnim cijenama mogu nabaviti sve što im je potrebno za profesionalno i rekreativno upuštanje u pustolovine na otvorenome.

2013-ZAF-P1020765

I ove godine je uz pomoć i podršku Ministarstva socijalne politike i mladih, organizirana humanitarna akcija za nezbrinutu djecu iz domova u Hrvatskoj. Po tri tima iz 18 domova iz cijele Hrvatske, natjecali su se u pustolovnim sportovima prezentiranima na Zagreb Adventure Festivalu. Pobjednički tim osvojio je 5-dnevni Scout Camp na Zrmanji.
Brojnim aktivnostima kojima se ZSS predstavio na Adventure Festivalu, zainteresirano građanstvo educiralo se o speleologiji i speleološkim aktivnostima te je napravljeno mnogo za popularizaciju speleologije i zaštitu špilja i okoliša među djecom i mladima. Građani su se tako mogli okušati u prolaženju prečnice, upoznavanju sa speleološkom opremom, penjanju i spuštanju po užetu i ljestvicama te penjanju po umjetnoj stijeni čime su upoznati s alpinističkim tehnikama koje se svakodnevno koriste u napredovanju u speleološkim objektima.
2013-ZAF-P1020403
Također, ZSS je sudjelovao na Pustolovnoj utrci za štićenike domova za nezbrinutu djecu s čak dva punkta u natjecanju. Na umjetnoj stijeni koju su postavili članovi ZSS-a iz udruge Breganja, djeca su se natjecala u penjanju na dva identično postavljena smjera. Na „speleološkom“ punktu nalazila se lutka obučena u kompletnu speleološku opremu. Djeca su imala zadatak izabrati jednoga člana doma kojeg su zajednički, timskim radom morali obući u speleološku opremu po uzoru na postavljenu lutku. Nakon natjecanja, brojna zainteresirana djeca okušala su se i u prelaženju prečnice.

Izložba “Zagrebačka speleologija – jučer, danas, sutra”

Zagrebački speleološki savez je u povodu 127 godina speleološke djelatnosti u gradu Zagrebu, 80 godina istraživanja zagrebačke špilje Veternice na Medvednici i 20 godina istraživanja dubokih jama u Republici Hrvatskoj, organizirao izložbu pod nazivom, Zagrebačka speleologija – jučer, danas, sutra u galeriji/atriju Gradske uprave Grada Zagreb, Trg Stjepana Radića 1. Izložbu je svečano otvorio 2. svibnja 2013. pokrovitelj izložbe g. Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

2013-ZGspeleologija
2013-izlozba-poglavarstvo-1
Video zapis s otvorenja izložbe

Zagrebački speleološki savez član Zagrebačke zajednice tehničke kulture

Zagrebački speleološki savez primljen je 7. svibnja 2013. u Zagrebačku zajednicu tehničke kulture. Članstvu u ZZTK daje okvire novih aktivnosti Saveza u tehničkim disciplinama koje su standardni dio speleološke djelatnosti – Speleološke tehnike, Tehničko crtanje, Obrada nacrta na računalu, Fotografija, Video, Tehničko ronjenje i crtanje pod vodom, Komunikacija pod zemljom i dr. Također se će se intenzivirati aktivnosti na speleološkoj edukaciji te na popularizaciji speleologije i širenju svijesti o zaštiti špilja među mladima i djecom čime će se dodatno osnažiti aktivnosti ZZTK.

logo_ZgZTK